Friday, December 7, 2012

Curi dari blog masam manis... cantik dan menjadi... thanks for sharing

CHECKERED RAINBOW CAKE

Assalamualaikum...
















RAINBOW CAKE
By : Whisk Kid
The Martha Stewardt Show, April 2010

2 sticks (226 g) butter, room temp
2 1/3 c (426 g) sugar
5 egg whites, room temp
2 teaspoons vanilla
3 c (426 g) flour
4 tsp baking powder
½ tsp salt
1 1/2 c (355 ml) milk, warmed for 30 sec in microwave to bring to room temp
Red, orange, yellow, green, blue and purple GEL food coloring. Liquid will not be vibrant enough!

Preheat the oven to 350F degrees. Oil and line how ever many 9” cake pans you have (I have three and I just reused them).

Sift together the flour, baking powder and salt. Set aside.

Cream the sugar and butter, then add the egg whites (I cracked them all into one bowl) and add them a little at a time. Add the vanilla and mix until fully incorporated. Then, alternating between wet and dry, add the milk and flour mixture in two parts.

Divide the batter amongst 6 bowls (It's about 1 c each, but I did it by weight. Weigh your mixing bowl before you begin adding ingredients and then subtract the weight of the bowl from the final measurement after the batter is completed. Divide that number by six and add that weight of batter to each bowl), and then whisk a fair amount of the appropriate food color into each bowl. Keep in mind that the color of the unbaked batter will be the color of the baked batter. Pour into the pans and bake for 15 minutes each.

When you remove them from the oven, let them rest on the cooling rack, in the pan, for ten minutes. Then flip, cover, and stash them in the fridge to cool quickly.


Resepi yang telah di alih bahasa oleh kak Zu.. hehe TQ kak Zu..

RAINBOW CAKE
Rujukan : Zuraini Alias

3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau

Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang

Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. 
sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C

Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan

Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih  dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar

Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan

*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar

Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata
Masukkan dalam loyang
Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letrak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.


Bila dah masak letak atas redai
Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan
Kemudia boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan
Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.


Bila kek dah sejuk ita potong lapisan atas kek yang keras supaya bila kita susun kek nampak rata dan sekata. Ita gunakan kaedah checkered untuk kek ni yang asalnya hanya lapisan selapi2 aje..


Ok sekarang kita buat pula dia punya topping kali ni banyak versi boleh pilih yang mana satu yang berkenan di hati



COKLAT MOUSSE PUTIH
By : Puteri Manja



* Topping ni kena buat 1 hari awal dan simpan dalam peti ais semalaman


150G COKLAT MASAKAN (YG PUTIH)
1 SUDU BESAR GELATIN
100ML AIR
2 BIJI TELUR PUTIH
200G WHIPPING CREAM
40G GULA HALUS
PENYEDIAAN MOUSSE. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 100ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT. AWAS!!.. JANGAN MASUKKAN GELATIN DULU KEMUDIAN AIR.. INI AKAN MENYEBABKAN GELATIN BERKETUL2 DAN X LARUT SEPENUHNYA.

CAIRKAN COKLAT MASAKAN(YG PUTIH) DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOWL' (GUNA 2 PERIUK, 1 PERIUK LETAK AIR DAN 1 PERIUK LETAK COKLAT. PERIUK YANG ADA COKLAT NI, LETAK PULAK KE DALAM PERIUK YG ADA AIR. KEMUDIAN PANASKAN SEHINGGA COKLAT CAIR).

BILA COKLAT PUTIH DAH CAIR, PADAMKAN API DAN KELUARKAN PERIUK
COKLAT DARI PERIUK YG ADA AIR TADI. MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT PUTIH CAIR. KACAU SEHINGGA GELATIN SEBATI DENGAN COKLAT PUTIH TADI. BIARKAN SEHINGGA SEJUKKAN.

PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG ATAU SEHINGGA BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR X JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR TU, MASUKKAN GULA SIKIT DEMI SEDIKIT.

DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI BENTUK KRIM.

MASUKKAN ADUNAN WHIPPING TADI DAN COKLAT CAIR KEDALAM PUTIH TELUR YG DAH DIPUKUL TADI.KACAU KAUP BALIK PERLAHAN-LAHAN SEHINGGA SEBATI. SAPUKAN PADA KEK YG NAK DIHIAS. SETELAH HIAS SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEHINGGA MOUSSE KERAS DAN BOLEHLAH DIHIDANGKAN..



Atau boleh juga cuba yang ni....


ORANGE CREAM CHEESE FROSTING

By : Sheery Dzul
Rujukan : Zuriani Alias

4 package(s) (8-ounce) cream cheese, softened
1 cup(s) (1/2 stick) unsalted butter, softened
4 tablespoon(s) fresh orange juice
4 teaspoon(s) grated orange zest
2 teaspoon(s) pure vanilla extract
4 cup(s) confectioners' sugar

Directions
Blend the cream cheese, butter, orange juice, orange zest, and vanilla in a large bowl, using an electric mixer set at medium speed, until smooth.
Add the sugar and continue to beat until light and creamy -- about 3 more minutes.
Add the food coloring and gently stir until the color is uniform.
Chill the frosting until ready to ice the cupcakes or cake.



Atau dari resepi asal yang ni..



LEMONY SWISS MERINGUE BUTTERCREAM
By: Whisk Kid


To fill and crumb coat:
9 egg whites
1 ¾ c (350 g) sugar
4 sticks (452 g) butter, room temp
2 tsp lemon extract

To frost:
5 egg whites
1 c (200 g) sugar
2 sticks (226 g) butter, room temp
1 tsp lemon extract

Cook the egg whites and sugar in a small saucepan over medium heat, whisking constantly, until the sugar is completely dissolved (test by rubbing some between your fingers. If it's completely smooth, it's done). Pour into another bowl (a stand mixer is preferable) and whip on high speed until room temp. Then, on a medium-slow speed, add the butter, waiting until each piece is completely incorporated before adding the next. After all the butter has been added, turn the mixer back to high speed and whip until it has come together, about five minutes. Add the extract, beat briefly and then use.

If the buttercream seems soupy after all of the butter is added and does not come together after whipping, refrigerate for 5 to 7 minutes and continue whipping until it becomes fluffy and workable.

Atau resepi dari kak Cek


FRESH CREAM FROSTING

2 cawan Non Dairy Whip Topping ~ pastikan dari peti ais
1/2 cawan gula icing
1 sudu kecil esen vanila

Menggunakan Stand @ hand mixer....whisker....pukul whip topping sehingga agak kental...
Masukkan gula icing ...vanila esen dan pukul lagi hingga frosting fresh cream betul2 'stiff '
Siap dah ...boleh gunakan utk deco cupcake tadi...
Decoration ikut citarasa memasing ya...






1 comment: