Tuesday, May 18, 2010

Caramel Pudding


Bahan-bahan :-

11g serbuk agar-agar
500ml air
500ml susu segar
2 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil esen vanila
240g gula

(kalau guna susu cair utk ganti susu segar bolehlah guna 400g(1 tin) susu cair + 600ml air)

utk karamel

160g gula
4 sudu besar air
4 sudu besar air suam.

Cara-cara:-

utk karamel

1. Panaskan gula dengan air. Bila dah tukar jd perang, padamkan api dan masukkan pula air suam. Kemudian tuang ke dlm acuan yg sesuai.
2. Masukkan air,serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
3. Dalam bekas lain campurkan susu,esen vanila dan tepung kastad. Kacau sehingga tak berketul.
4. Masukkan no.3 ke dalam no.2. Masak sehingga jadi pekat atau likat. Kemudian tuang ke dalam bekas yang ada karamel tadi.

* thanks to yani for sharing

No comments:

Post a Comment