Tuesday, May 18, 2010
Cheesecake Simple 'n' Creamy
250gm cream cheese philidelphia
3 tbs unsalted butter
3/4 cup castor sugar
150ml plain yogurt Marigold
1 tbs jus limau nipis/lemon
1 tbs cornflour
3 biji telur
utk base :
1 cawan biskut hancur + butter cair. tekan pada loyang n sejukkan. utk adunan ni saya gunakan loyang size 7". kalo pakai yg 8" leh juga tapi mungkin cheesecake akan jadi rendah sket lah.
cara2:
1. Putar creamcheese + butter.
2. Masukkan gula sikit sikit utk elakkan adunan berbintil nanti. Bila dah lembut dan creamy, tuangkan sedikit sedikit yogurt, diikut jus limau nipis.
3. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. last sekali masukkan tepung jagung.
4. Bakar dlm oven yg telah dipanaskan dulu. Saya guna suhu 150C dan bakar waterbath selama 45-50min.
Note :
Saya nak yg creamy so bila dah cukup masa saya goyang loyang n nampak kat tengah tu gegar2 sikit, bhgn tepi sume dah set. so off oven n biar cheesecake dlm tu abt 1 hr smpai oven sejuk. pastu sejukkan kat luar dan bila dah sejuk betul, masuk dlm fridge.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment