Monday, May 17, 2010
Kek Puteri Dangdut
* 450g mentega
* 1 gelas gula halus(125gm)
* 10 biji telur
* 1 gelas tepung gandum(125gm)
* 2 gelas horlicks(250gm)
* 1 tin kecil susu manis
* 1 botol browning sugar - (120ml)
*
Cara-cara
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang/putih
2. Masukkan telur satu persatu (pukul sekata baru masukkan telur seterusnya).
hingga habis..
3. Masukkan pula tepung gandum,horlicks dan susu pekat manis satu persatu sambil
di adun rata. Setelah sebati,masukkan browning sugar dan kacau hingga warnanya
sekata..
4. Masukkan adunan ke dlm loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung atau
loyang dlapik kertas minyak.
5. Pastikan pengukus sudah mendidih. Tutup loyang dgn aluminium foil(jgn ketatkn
kerana kek akan naik ketika dkukus)cukup skadar utk mengelakkan air kukusan
menitik dpmukaan kek.selain tu,boleh juga ltk kain di atas penutup pengukus
utk mengelak hal yg sama berlaku.
6. Kukuslah adunan kek selama 2 jam ke atas(org kate,lg lama kek tu dkukus,lagi
thn la kek tu)..tp sy kukus selama 2 1/2 jam jer.dah sehari semalam kat
luar,simpan dlm pt sejuk..mmg thn lama.
** Special thanks to vanillaessense for sharing
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment