Bahan-bahan (45-50 biji):
500gm tepung gandum - diayak
1/2 sudu besar garam
94gm marjerin/butter/shortening/vegetable fat - boleh letak 1/2 butter & 1/2 shortening
1 biji telur
1/2 cawan ais
250ml air
inti karipap secukupnya
cara:
* masukkan tepung yang telah diayak ke dalam mangkuk adunan yang besar. ketepikan
* kemudian masukkan ais dan garam ke dalam air
* kacaukan rata dan ketepikan
* pecahkan telur ke dalam tepung tadi dan gaulkan rata sehingga menjadi serbuk roti
* ketepikan
* sementara itu panaskan butter/marjerin/shortening dengan api sederhana panas sehingga kesemua cair dan hampir mendidih
* angkat dan tuangkan ke dalam adunan tepung tadi
* gaulkan dengan menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti
* setelah itu tuangkan campuran air tadi ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan (campuran air tidak digunakan kesemuanya cukup sekadar adunan menjadi doh)
* kemudian bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan selama 1 jam. tutupkan mangkuk adunan tadi dengan kitchen towel
* setelah itu bahagikan doh tadi kepada dua bahagian
* ambil satu bahagian doh tadi dan canaikan menjadi nipis (ketebalan kulit bergantung pada selera masing2)
* kemudian gulungkan bahagian paling panjang seperti swiss roll
* potong doh tadi sebanyak 20-25 biji dan ulangi lagi proses ini sehingga habis
* ambil satu biji doh kecil tadi dan canaikan menjadi bentuk bulat
* isikan 1 sudu besar inti dan kelimkan bahagian tepi atau boleh juga menggunakan acuan karipap
* lakukan sehingga habis
* selepas itu bolehlah digoreng dengan api yang sederhana panas sehingga garing dan keperangan
* hidangkan sebagai minuman pagi atau petang
* karipap atau doh bolehlah disimpan di dalam freezer
* apabila hendak menggoreng bolehlah keluarkan dan biarkan sekejap sebelum digoreng
* karipap sentiasa garing
Thursday, May 27, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment