Tuesday, May 18, 2010
Cream Puff
Ingredients (10-12 pieces):
1/4 cup butter
1/2 cup water
1/8 teaspoon salt
1/2 cup all-purpose flour
2 eggs
Directions:
1. Panaskan butter dan air sehingga mendidih. Masukkan tepung yang telah diayak bersama garam dan kacau sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Masukkan doh kedalam mangkuk adunan dan masukkan telur sebiji demi sebiji dan gaul sebati.
3. Letakkkan satu sudu adunan diatas Loyang pembakar.yang telah di lapiskan kertas minyak.
4. Bakar selama 10 minutes dengan 200 C kemudian turunkan suhu ke 180C selama 15-20 minutes.
5. Sejukkan .
6. Letakkan inti sebelum dihidang.
Vanilla Cream
• 500 ml Susu UHT
• 1 biji Kuning Telur
• 1 biji Telur
• 50 gm Tepung Kastad
• 100 gm gula kastor
Cara :
Campurkan kesemua bahan didalam periuk, dengan api sederhana, masak sehingga pekat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment