Monday, May 17, 2010
Roti Sausage
Bahan :
1500 g tepung roti
500 g tepung serbaguna
400 g gula pasir
35 g ragi segera
300 g mentega
500 ml susu
1 sdt bread improver
400 ml air sejuk
160 g telur
25 g garam
untuk olesan :
4 biji kuning telur
4 sdm susu tawar cair
2 sdt gula halus
Inti :
600 g sausage / frankfurters
Cara membuat :
1. Campur tepung dengan ragi segera, gula pasir, bread improver, telur dan garam
didalam mangkuk adunan.
2. Jalankan mixer pada kelajuan 1 selama 2 minit. Masukkan air dan susu. Putarkan 2
minit, hentikan mengadun dan tambahkan marjerin.
3. Putarkan kembali selama 10 minit atau hingga terbentuk adunan yang kalis dan
elastik.
4. Bulatkan adunan, letakkan didalam tempat tertutup dan hangat. Fermentasikan
selama 50 minit atau sehingga adunan mencapai dua kali ganda.
5. Tumbukkan adunan untuk menbuang angin dan potong adunan menjadi seberat 30 gm.
Bulatkan dan diamkan selama 10 minit.
6. Gelekkan adunan sehingga ketebalan 1 cm. Letakkan sausage ditengan dan gulung /
padatkan.
7. Letakkan adunan yang sudah dibentuk diatas loyang yang sudah digriskan.
Fermentasikan kembali selama 45 minit. Sapukan permukaan dengan bahan olesan.
8. Panggang adunan sidalam oven bersuhu 190C selama 10 -15 minit atau sehingga roti
masak kekuningan.
Hasil: 70 biji
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment